Fra ½ marathon til 45km trail løb

Publiceret: 30-07-2019 14:50

Her er historien om Elin fra Akureyri, Island. Hun er en løbe motionist med store drømme og ambitioner for hende selv. Hun besluttede sig for at få hjælp fra OptimizaR til at få opfyldt hendes målsætning om at gennemføre et trailmaraton på 45km.

Hvordan gik det så??

Elin løb så flot at hun kom ind på en 3. plads i hendes AG og nr. 4 samlet. Super resultat når man tænker på hvor hun startede i december måned 2018.

Nedenfor er en kort historie omkring hendes træningsforløb.

Da Elin henvendte sig til OptimizaR var hendes forudsætninger ikke særlig gode. Jeg kendte hende fra mine testbesøg i Akureyri som hun altid deltog i. Derfor kendte jeg hendes fysiologiske profil ud fra en iltoptagelsestest inden forløbet. Det længste løb hun havde løbet var to gange ½ maraton som motionsløb. Hun var faktisk med på OptimizaR´s første Runcamp i Akureyri 2016 hvor hun foråret 2016 startede med at løbetræne og kunne næsten ikke løe længere end mellem to lygtepæle. Inden kontakt med OptiimizaR havde hun døjet med løbeskader som forhindrede i hende at løbetræne. Hun

Derfor var det meget ambitiøst at hun fortalte mig om hendes store målsætning, da hendes træningsalder, træningserfaring og konkurrence-erfaring ikke var så stor.

Det første der sker ved henvendelse af denne art er at få afstemt forventninger med henblik på træningstid, træningshyppighed og skades historie. Det er vigtigt for at få den samlede dagligdag til at fungere med familie, arbejde, venner og træning.

Træningen startede 17.12.2018 og skulle kulminere med trailløbet Vesturgata i det vestlige Island (link) d. 21.07.2019. Delmålet var et ½ maraton trail løb d. 25.05.19. for at få afklaring på hvilken pulsbelastning det vil være hensigtsmæssigt hun skulle løbe med og afprøve en energiplan og energiindtagelsesrutiner.

Hendes træning startede langsomt og forsigtigt med gradvis stigning i belastningen henover vinteren. I foråret ændrede træningsindholdet sig til at være mere i kuperet terræn. Da der lå meget sne i gaderne i det nordlige Island.

Hun trænede i gennemsnit 59km om ugen, med peak distance 92km. Hendes træningsvarighed lå de 6:30t/ uge i gennemsnit med peak uge på 9.45t. Træningen gik super fint uden nogen form for skader, som et tegn på et godt struktureret træningsforløb.

Træningen blev udarbejdet i tæt samarbejde med Elin hele vejen igennem for at få hendes dagligdag til at fungere. Det må sige at det lykkedes, da hun ved ½maraton i maj vandt sin AG. Super flot da det kun var et opvarmningsløb til de 45km i juli.

Undervejs har Elin gennemført 60min.løbetest på løbebånd, ca. hver 4. uge, for at sikre at Elin var på rette vej i hendes træning.

Se her udviklingen:

Test 1: december 2018 Løbetempo: 6:00min/km Gsn. puls 162
Test 2: februar 2019 Løbetempo: 6:00min/km Gns. puls 158
Test 3: marts 2019 Løbetempo: 6:00min/km Gns. puls 150
Test 4: april 2019 Løbetempo: 6:00min/km Gns. puls 145

Den 21.07. gik så starten løbet som skulle være den ultimative drøm om at gennemføre 45km i bakket terræn. Inden løbet havde vi en snak om raceplan og energistrategi ud fra træningserfaringerne og iltoptagelsestesten.

Ja hun kom må i tiden 5:05:22timer, nr. 3 i AG og 4. samlet. Hun var helt målløs over hvad hun havde præsteret. Hun havde overskud hele tiden og tog sågar billeder undervejs. Hun var i syvende himmel over det hun havde gennemført.

Her lidt islandsk tilbagemelding fra hende:

"Geggjað hlaup. Var í frábærum fíling og raunar ekkert að flýta mér, stoppaði til að taka myndir og svona. Var í þriðja sæti í mínum aldursflokki og fjórða konan í heildina".

Hun har nu fået mod på mere. Hun vil nemlig deltage i et trail løb i Akureyri d. 13.10. Sulur Vertical(link)

God træning derude.

Elin nr. 3 i sit første 45km trail løb
Elin nr. 3 i sit første 45km trail løb
Elin på vej ud på den store udfordring
Elin på vej ud på den store udfordring
Elin ude i den flotte islandske natur
Elin ude i den flotte islandske natur
Elin får en high five af træner og flot smil af hendes mand
Elin får en high five af træner og flot smil af hendes mand
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System