Forbedringer af løbeform på 16 uger hos triatleten Rasmus !

Publiceret: 11-05-2022 14:15

Her er historien om triatleten Rasmus som ved en tilfældighed kom i kontakt med mig og OptimizaR i sommeren 2021.

I sommers var jeg i Vandhuset i Hjørring med en triatlet hvor jeg kunne se en anden triatlet svømmetrænede. I omklædningsrummet kom Rasmus i snak med min atlet, Ole som jeg trænede. Rasmus spurgte ham om han kendte en træner som kunne hjælpe ham med hans triatlontræning, da han gerne vil gennemføre en langdistance ved IM-CPH 2022. På P-pladsen tog Rasmus så fat i mig og spurgte om vi kunne mødes og snakke triatlontræning. NO problemo, sagde jeg.

Vi satte op et møde hvor jeg forklarede Rasmus omkring min træningstilgang, træningsfilosofi og hvilke værktøjer jeg havde for at han kunne komme i god form for sin langdistance.

I oktober 2021 startede jeg så samarbejdet med Rasmus. Vi fik snakket om sæsonplanlægningen og træningsindhold i hans træningsforberedelser frem mod IM-CPH 2022 og jeg gennemgik de tanker jeg havde i forhold til langdistance triatlon-træning. Det er altid vigtigt for mig at have Rasmus/ mine atletere med på mine ideer, samt at forklare ham/ dem hvad han skulle igennem for at han kunne komme godt igennem sin langdistance.

Træningsforløbet blev startet ud med en kapacitetsanalyse ved en cykeltest i november. På grund af en skade, som Rasmus havde haft, planlagde vi kapacitetetsanalysen for løbet til januar.

Her er hans første oplevelse af træningen:

"Igennem forløbet med Ragnar har jeg fået en struktur på min træning, som jeg aldrig selv kunne have planlagt. Træningen bliver tilrettelagt i et samarbejde med Ragnar og han tager højde for mit studie, job og sociale liv. Valget af træning bliver altid begrundet med en høj faglighed. Dette gør, at jeg som atlet træner meget mere kvalificeret og målrettet end hvis jeg selv skulle planlægge træningen."

Svømmetræningen bar præg af at lære Rasmus at svømme afslappet og effektivt. I løbet af 4 uger forbedrede han sig utrolig meget og fik en stor motivation for at svømmetræne, som han ikke havde haft tidligere. På 8 uger forbedrede han sig med 35sek på en 400m svømmetest. Så var vi ligesom igang.

Rasmus´s cykeltræning startede med at han trænede på sin hometrainer og nu her i foråret, udenfor. I marts 2022 gennemførte Rasmus en opfølgningstest på sin cykel. Testen skulle give mig opg ham om træningen havde virket i den rigtige retning. Dermed at se hvilke fysiologiske ændringer der var sket siden oktober. Desværre var udbyttet og resultaterne ikke helt i overnenstemmelse med den målsætningen der var sat for træningen. Hans VO2max(iltmotor) var blevet bedre men hans Vlamax(kulhydratmotor) var steget. Dette betød at hans fedtomsætning ikke var blevet forbedret, som er utrolig vigtig forudsætning for præstationsevnen på en langdistance triatlon.

Hvad gjorde jeg så? Vi ændrede træningsstrategien/ træningsindholdet. Jeg udarbejdede en 8 ugers træningsplan hvor Rasmus kun skulle træne enten lav intensitet distanceture eller høj intense intervaller. Vi satte en 60minuters test op i starten af det nye forløb. 8 uger senere var så hans puls faldet med 8 slag/min ved 5W højere wattbelastning. Fantastisk, så var vi på rette vej igen.

Løbetræningen startede meget forsigtigt frem mod januar, da Rasmus havde haft en skade i achillesenen inden træningsforløbet startede i oktober. I januar udførte han en kapacitetsanalyse ved en løbetest. Løbetræningen gik forrygende selvom han kun trænede i snit 3x om ugen løb med en træningsmængde på gns. 3:05timer/ uge fra januar til april. I slutningen af april var der så tid til at se om træningen havde båret frugt og jeg havde opnået den målsætning som jeg ville.

Jeg skal love for at der var store forbedringer. Træningen havde givet ham store forbedringer på alle hans fysiologiske parameter. Se figur 1.

For at tydeliggøre hvilken betydning disse fysiologiske forbedringer have, kan forklares ved, at han ville forbedre sin marathontid med 17min på kun 16 uger, fra 2:58t til 2:41t. De vigtigste fysologiske faktorer for en langdistance triatlon var forbedret:

På figur 2 kan du se forbedringerne grafisk (stiplede linie er løbetest-2, gennemtrukne linie løbetest-1 af hans testrsultater. 

Rasmus fortæller yderligere om træningen i OptimizaR:

"Igennem hele forløbet har jeg følt, at Ragnar ikke bare er en "online" coach, men en coach der er villig til at lære fra sig også fysisk. Han deltager i forløbet med stor grad af engagement og seriøsitet. Jeg kunne ikke være kommet i nærheden af mine resultater uden Ragnar og Optimizar. De største anbefalinger herfra."

Rasmus træner nu videre og er igang med hans træningsblok med fokus på hans "race-belastning", kombineret med længere ture på både cykel og løb. Svømmedistancetræningen skal også trænes og i løbet af et par uger skal han prøve kræfter med 3800m distancen.

Rasmus vil deltage i Tri ved Søen, Jels Triatlon og Aalborg Triathlon som forberedelser til hans endelig slutmål, IM-CPH.

Vil du høre mere om min triatlontræning, testning eller andet klik her for at få en uforpligtende samtale hvordan jeg kan hjælpe dig.

Klik her for at se en video fra løbetest 2.

God træning derude.

Ragnar - OptimizaR Sportstestcenter.

8512
8512
FIGUR 1: Sammenligning af løbetest 1 og 2. Store forbedringer på alle parametre.
FIGUR 1: Sammenligning af løbetest 1 og 2. Store forbedringer på alle parametre.
FIGUR 2: Udvikling af laktatkoncentration og fedtomsætning fra test 1 til test 2.
FIGUR 2: Udvikling af laktatkoncentration og fedtomsætning fra test 1 til test 2.
FIGUR 3: Træningsdata fra januar22 til april22
FIGUR 3: Træningsdata fra januar22 til april22
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System