Evaluering og regulering af løbetræning

Publiceret: 22-03-2019 09:03

Hvordan ved man at man træner i den rigtige retning i forhold til sin målsætning? Hvilke informationer har man når man skal regulere sin træning?

Her er et par spørgsmål som vil blive svaret på med denne historie om ultraløberen Niels.

Niels startede i Team Optimizar med en kapacitetsnalyse i løb i starten af november 2018. Her blev der konstanteret at hans VO2max skulle forbedres hvorimod hans VLamax var tilfredsstillende.

Men hvad skulle der så trænes i forhold til hans målsætning, som var at gennemføre 24timers løb i juni 2019? Skulle hans VO2max ferbedres eller hans VLamax?

Her har OptimizaR-Inscyd kapacitetsanalyse en fantastisk funktion. Efter en test er det muligt at ændre på VO2max og VLamax værdierne for at se hvilken kapacitetet vil have den største effekt i forhold en bestemt målsætning. Niels´s grafer kan du se på billederne til højre.

OptimizaR valgte at gå efter at forbedre Niels´s VLamax, da en lav VLamax har en stor betydning for hans præstation i et 24timers løb.

OptimizaR satte en træningsplan op for Niels for at forbedre hans VLamax. Med planlagt opfølgningstest i slutningen af februar for at se om træningen havde haft den ønskede træningseffekt.

Resultaterne fra opfølgningstesten viste en forbedring af Niel´s 800m tid  med 7% fra 2:48 til 2:37. Hvordan så det så ud med hans VO2max og VLamax? VO2max var steget med 9% fra 46ml/min/kg til 50ml/min/kg. Det som var så lidt overaskende var at VLamax havde steget fra 0,11 til 0,23. Når VLamax stiger for meget i forhold til VO2max sker et fald i fedtsomsætningen. Det var ikke så godt i forhold til Niels´s målsætning for hans 24timers løb. 

Træningsanalysen viste at OptimizaR har ladet Niels trænet med lidt for højt løbetempo/pulsbelastning, som skulle forbedrede hans fedtomsætning(lavere VLamax). Ud fra disse informationer regulerede OptimizaR hans løbetempo/pulsbelastning til at løbe i langsommere tempo på hans Fatmax træningspas. 

Træningensintenstiteterne er nu ændret samtidig med en stigning i træningsmængde for at forberede Niels bedst muligt for hans 24 timers løb i juni.  

Uden disse informationer fra opfølgningstesten ville vi ikke have haft mulighed for at regulere Niels´s træning.

Her kommer OptimizaR-Inscyd kapacitetsanalyse ind som et meget effektivt redskab til at regulere og optimere træningen i den rigtige retning i forhold til målsætningen.

Med disse får man et meget større overblik over træningsudbyttet i forhold til den enkeltes målsætning.

Niels har udtrykt et meget tilfredshed med træningsforløbet og været meget glad for at han valgte OptimizaR i hans forberedelser til hans 24timers løb.

God træning derude.

Niels igang med OptimizaR-Inscyd kapacitetsa nalyse
Niels igang med OptimizaR-Inscyd kapacitetsa nalyse
Prognose: Forbedring af Anaerob Tærskel ved lavere VLamax
Prognose: Forbedring af Anaerob Tærskel ved lavere VLamax
Prognose: Øget fedtomsætning ved lavere VLmax
Prognose: Øget fedtomsætning ved lavere VLmax
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System